V boj za Sončeve solze!

Vojni (oziroma bolje rečeno vojaški) žanr bo s filmom Sončeve solze dobil še eno odlično poglavje, z nekaj filmskega znanja pa si lahko priigrate tudi nagrado.

Vojne drame so v zadnjih letih tudi pri nas priljubljeni žanr. Pod poveljem Toma Hanksa smo bili priča izkrcanju na Normandiji, z Benom Affleckom smo preživeli Pearl Harbor, se ogibali strelom Josha Hartnetta, ko je bil Sestreljen črni jastreb, prisluhnili Glasnikom vetra z Nicholasem Cageom, Bili smo vojaki – tako kot Mel Gibson in se s Harrisonom Fordom in Liamom Neesonom potapljali v K-19: črni vdovi!

In kakšna misija nas čaka tokrat?

Tako kot v filmu Hartova vojna se bomo tudi tokrat pridružili Bruceu Willisu, le da tokrat v današnjem času v Nigeriji in ne med drugo svetovno vojno v nemškem taborišču. Karakterno podkovano vojno bojevanje v osrčju črne celine je brezkompromisno diktiral temnopolti režiser Antoine Fuqua, ki je slovenske obiskovalce v preteklem letu že navdušil s kriminalno policijsko dramo Dan za trening. V slednjem filmu je Denzelu Washingtonu priboril oskarja, s tokratnim akcijskim trilerjem pa nam bo v zmagoslavnem slogu vrnil nekdanjega boga akcije Brucea Willisa. Simpatični igralec je pri izjemno dragem filmu sodeloval tudi kot so-producent in tako vztrajal pri odločitvi, da so, kot zanimivost, vse afriške prizore posneli na Hawajih!

V podivjanih kaotičnih razmerah Nigerije zavladajo nasilne militaristične grupe, ki so z umori državnih voditeljev sprožile globalni alarm, razdor sleherne humanosti pa na osebnem nivoju doživi tudi ameriška državljanka Dr. Lena Hendricks (igra jo italijanska lepotica Monica Bellucciv), ki je v centralni afriški državi izgubila moža in bila posiljena. Ko Lenina podeželska misijonarska bolnišnica z izgubljanjem državne oblasti postane ogrožena, se v reševalno akcijo pod vodstvom poročnika A.K. Watersa (Bruce Willis) podajo vojaki ameriške mornarice.

Premišljena misija pa se v nepredvidljivih afriških razmerah dodobra zaplete že na polovici poti, saj nepopustljiva misijonarka Hendricksova za svojo rešitev trmastemu mornariškemu veteranu postavi nesprejemljiv pogoj – vasice v osrčju džungle namreč ne želi zapustiti brez sedemdesetih beguncev, ki so pod njeno oskrbo. Nadrejenim lojalni Waters, ki je doslej upošteval pravila svojega impozantnega komandirja (Tom Skerritt), je zavoljo svoje vesti postavljen pred nerešljivo dilemo, poslanstvo naših bojevnikov pa je z njegovo odločitvijo tako kmalu prepuščeno obsežnejši dimenziji, v kateri se morajo skupaj z ranjenci prebiti do pribežniške točke blizu meje s Kamerunom. Pot pa je vse prej kot preprosta, saj jim za petami sledi stotina uporniških domobrancev, ki si še posebej krvavo želijo glavo enega izmed ubežnikov…

Za nagrado ne bomo zahtevali vaše glave, pač pa nekaj rezultatov, ki jih bo porodila. Tokrat vam bomo natresli šest imen: tri imena so imena filmskih likov, tri pa imena filmskih igralcev. Če želite sodelovati v žrebu za nagrade (dva t-shirta in čepica), jih boste morali pravilno povezati in nam poslati pravilne kombinacije lika, igralca, ki ga je upodobil in naslov filma (te boste morali poiskati sami). Imena, ki vam jih ponujamo, pa so: Vasilij Zajcev, Mel Gibson, Owen Wilson, Hal Moore, Jude Law, Chris Burnett. Tri trojice čakamo do vključno 11. maja. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega naslova.